موضوع تنظیم وصیت نامه یکی از مهمترین موضوعات در علم حقوق است که هر فردی باید با مقررات مربوط به آن آشنا باشد تا در نهایت بتواند در حل اختلافات مربوط به وصیتنامه، در دادگاه پیروز شود. بهطورکلی موضوع وصیتنامه در دین اسلام، جزو موضوعاتی بوده که به آن بسیار تأکید شده است.
هر فردی میتواند تا زمانی که زنده است، تمام املاک و اموالش را تصرف یا وقف کند؛ اما پس از فوتش، دیگر اختیار اموالش از او سلب میشود. تنظیم وصیت نامه کمک میکند فرد بتواند بعد از مرگ نیز تمام امور معنوی یا مادی خود را بهگونهای سازماندهی کند. وصیتنامهها دو نوع هستند که این دو نوع به عبارت زیر هستند:
وصیتنامه تملیکی به این معنا است که شخص میتواند اموال خود را بعد از مرگ بهصورت رایگان به دیگری تملیک کند. بهعنوانمثال میتواند بخشی از اموال خود را به ساخت مدرسه یا مسجد اختصاص دهد.
این نوع از وصیتنامه که با نام وصیت عهدی شناخته میشود، به این صورت است که شخص میتواند بعد از فوت، افراد خاصی را مأمور انجام کارهای خاص کند. بهعنوان نمونه فرد میتواند در پروسه تنظیم وصیت نامه وصیت کند که بعد از مرگش، شخص خاصی بدهیهایش را پرداخت کند و مسئولیت انجام تمام کارهای باقیمانده را به او میسپارد.